Hvordan skrive – planleggingsfasen

Hvordan skrive? Dette er spørsmålet de fleste har stilt en gang i løpet av livet, enten du er webutvikler eller Shakespeare. Vil du engasjere lesere og ha en nytteverdi er det viktig med tekster av høy kvalitet, og en gjennomsnittlig nettsurfer (en potensiell kunde) i dag, er mer kresen enn hvis du går noen få år tilbake. Trenger du hjelp med å skrive SEO-tekster, innhold på nettstedet ditt, produktbeskrivelser eller annet, kan du ta kontakt med oss eller lese denne artikkelen om Content Marketing.

Å skrive er en kunst heter det. Er det et blogginnlegg, eller en engasjerende artikkel du håper kan gå viralt på sosiale medier, er utgangspunktet det samme. Vel, i hvert fall hvis vi skal tro den franske forfatteren Gustave Flaubert, som uttrykte det så pent: «Kunsten å skrive er kunsten å oppdage hva du egentlig mener» – noe som er hele essensen bak velskrevne og engasjerende tekster, fordi god planlegging gir et godt resultat.

Har du som mål å holde interessefaktoren til dine lesere oppe, er det viktig å fokusere på strukturen til teksten du skriver. Du kan, for eksempel, hjelpe leseren med å forstå en artikkel med gode overskrifter og tydelige avsnitt. Hvis lesere forstår teksten din og kan relatere til den, vil de dele, tvitre (jepp, det er et avløserord godkjent av norsk språkråd) og lenke til artikkelen din. Og det vil igjen ha en selvforsterkende effekt, fordi du kan rangere høyere i Google!

Les mer: Hva er SEO?

Brukervennlighet og SEO går hånd i hånd

Det er i det hele tatt vanlig med skrivesperre og noen ser på SEO-tekster som en uting, hvor de vil overvinne søkemotorene med en grøt av nøkkelord – uten substans. Her er det viktigere å balansere med brukervennlige (leservennlige) tekster, som har en nytteverdi, men med søkemotorer i bakhodet. Den perfekte situasjonen er hvor du kan engasjere lesere uten å tenke på SEO, men sånn er det sjeldent, fordi søkemotorene bestemmer hvor mange lesere du får – i de fleste tilfeller – og derfor er dette en evig runddans.

Skriv tekster du kan være stolt av. Tekster du kan stå inne for. Det er høykvalitetstekster alle søkemotorer vil ha, fordi du vil være relevant og legitimere at søkemotorer eksisterer. Hvorfor skal noen bruke en søkemotor for å finne nettsøppel? Det er lenge siden SEO-tekster med et overforbruk av nøkkelord dukket opp på førstesiden i SERP. Dine brukere vil ha kvalitet og det vil Google også ha!

Har du for stort fokus på SEO (med et overforbruk av nøkkelord) vil du skade rangeringen din, men for lite fokus på å vise søkemotorer hva du egentlig vil rangere på, så vil du tape i kampen om besøkende.

Hvordan skrive? Tenk før du skriver!

Før du setter i gang, er det viktig å vite hva besøkende på nettstedet ditt er ute etter: Vi vil ha kvalitet og et svar. Helt ærlig, hvem vil lese overoptimalisert søppel? Svaret er enkelt – Ingen vil det! Søker du etter noe i en søkemotor så vil du ha et svar, enten det er et produkt, svar på et konkret spørsmål, informasjon eller en vei videre – vi vil ikke sløse vekk tiden selv om det er snakk om sekunder.

Tenk godt gjennom budskapet ditt:

  • Hva er det du vil fortelle og hvilke sentrale spørsmål vil du svare på?
  • Hva er formålet med teksten?
  • Hva er nytteverdien?

Med dette i bakhodet kan vi gå videre, fordi en tekst trenger struktur med basis i budskapet. Et godt triks er å skrive overskriftene til å begynne med – ikke vent – og det hjelper deg også med å følge den røde tråden når du skriver.

Tips: Lager du tekster i Microsoft Word kan du definere overskrifter i «Overskrift 2», noe som oversettes til «h2»-overskrifter i WordPress!

 Den røde tråden – hold interessen oppe

Uansett hva du skriver om, er det viktig å følge en fastsatt struktur. Denne strukturen blir fastsatt allerede fra første overskrift. Vi kan faktisk ta den artikkelen du leser nå som eksempel. Den heter «Hvordan skrive – planleggingsfasen». Her får du vite hva temaet er, men samtidig begrensningen for den informasjonen du får. Du får ikke vite hvordan du skriver, men hvordan du planlegger å skrive – vil du lære om selve teknikken bak kan du lese mer på vår blogg.

Når du skriver er det viktig med en rød tråd og alle tekster bør ha en fundamental struktur, som følger normativ metode:

  • En innledning hvor du introduserer teksten.
  • Et innhold hvor hovedbudskapet fremgår.
  • En konklusjon hvor de viktigste punktene blir fremhevet.

I gode SEO-tekster bør du ha minst 4 overskrifter (h2), fordi det er med overskrifter du vektlegger hva du betyr for besøkende i crawler-språk. Tekst er nemlig enda den viktigste faktoren for å rangere i søkemotorer. Tekst med en struktur er ikke bare meningsfylt for lesere, men også en søkerobot.

Les mer om hvordan en søkemotorer fungerer    

Har du alt på plass er det tid til å skrive engasjerende SEO- tekster. Ikke fortvil, fordi det blir lettere å komme over første stadium for hver gang du setter deg ned med tastaturet.

Følger du samme mønster hver gang du skal skrive en tekst, vil det bli en innlært prosess, som skjer automatisk etter et stykke tid. Trenger du profesjonelle til å gjøre jobben for deg kan du ta kontakt med Søkemotoroptimalisering.com. Vi har lang erfaring i å skrive SEO-artikler, rangere sider/undersider, øke omsetning og salg av produkter. Og ikke minst skape engasjerende nettsider med innhold som selger.