Sjekk dette før du kjøper et domene som er opptatt

Veldig mange norske bedrifter får eposter fra tid til annen om de ønsker å kjøpe en nettside eller et domene. Mange av disse henvendelsene er selvfølgelig veldig useriøse men noen av de kan være veldig interessante. Andre ganger ønsker man kanskje å kjøpe et domene som er opptatt.

Når jeg var student så var en av mine «jobber» å kjøpe domener og selge de videre til bedrifter for 50x. På den tiden så hadde et domene en reell SEO verdi hvis det var EMD (exact match domain), den tiden er over.

Nå er det faktisk større sjanse for at et domene kan være «skadet». I 2018 så var jeg med på å kjøpe et domene til over en million kroner. Selv om det for de aller fleste vil være helt uaktuelt å bruke en million kroner på et domene så kan man gjøre de samme sjekkene som vi gjorde:

Sjekk lenkeprofilen

Uansett om det er et domene eller en nettside du er interessert i så bør du sjekke lenkeprofilen. Hvis du finner mye lenker fra suspekte nettsider med rare endelser så bør du vurdere om kjøpet er riktig. Det samme gjelder hvis du ser et stort antall lenker fra kommentarer, blogger og nettsider av lav kvalitet.

Sjekk Archive.org

Før jeg kjøper et domene så sjekker jeg alltid Arhchive.org for å se hva som har vært på den nettsiden tidligere. Dette gir deg et lite innblikk i historien til domene. Hvis det tidligere har vært

Totalvurderingen

Om du finner mye dårlige lenker eller du finner ut at det har vært en suspekt nettside på domene tidligere så må du vurdere om det er verdt prisen de ønsker for et domene. Et domene har ikke mye direkte verdi uten utvikling. For at et domene skal få verdi så må man ha trafikk og denne får man ved å utvikle den. Samtidig så skal man ikke undervurdere at et domene kan ha høy verdi dersom det er godt, beskrivende og kan «brandes».

Uansett så bør du gjøre en kjapp research som beskrevet ovenfor før du kjøper domene. Dersom du kjøper et «skadet» domene så kan det være svært vanskelig å få rangeringer opp og noen ganger umulig.