I dag kjøper de fleste ferdig webdesign eller en såkalt template når de skal lage en ny nettside. Og utvalget er stort innen ferdige maler, som kan brukes til nettsider innen de fleste kategorier. Du kan enten bruke WordPress, hvor du får disse templates gratis, eller du kan kjøpe ferdig template hos et av de mange selskapene som selger slike på nettet.
Templates er enkle å jobbe med
En ferdig «template» er enkel å jobbe med. Du velger det webdesign som du mener passer best til din nye nettside eller blogg, og du kan velge innen mange ulike kategorier. Det kan enten være et design som passer til en bestemt bransje eller som vil passe godt til et bestemt prosjekt. Disse ferdige maler er utformet på en slik måte at det er veldig enkelt å gjøre de nødvendige tilpasninger selv. En ting du kanskje bør tenke på når du velger en template, er at den er tilpasset til mobilbruk. Ferske undersøkelser viser at flere og flere mennesker bruker mobilen når de skal surfe på nettet, og når du skal lage en ny nettside eller blogg så er det greit at den tar seg bra ut på mobilen.
Når du har funnet et passende design, så kan du begynne å gjøre de tilpasninger som trengs. Velger du en WordPress side, så kan du selv lage menyer, kategorier, tekster og hele pakken, men rammen og funksjonaliteten er gjort klar. Om du kjøper en template, så er det meste satt opp i en mal og det eneste du skal gjøre er å bytte tekster og bilder. Når det gjelder bilder, så kan du enten bruke egne bilder som har god oppløsning eller du kan kjøpe disse på nettet. Noen steder får du bilder gratis og andre steder må du betale et mindre beløp for å bruke dem. Husk på at bildene ikke må være for høy oppløsning, da vil det ta lang tid å laste dem opp når en kunde besøker siden din og den vil derfor oppleves som treig.
Legg litt jobb i tekstene du publiserer
Tekstene eller selve innholdet må vi selvfølgelig ikke glemme. Noe av poenget med en nettside er jo at en leser eller kunde finner den informasjon de ønsker. Om det er en blogg bør du derfor fortelle litt om selskapet, foreningen eller deg selv, hvor lenge har du/dere holdt på, hva er bakgrunnen din og hva ønsker du å oppnå med siden. Det kommer selvsagt litt an på hvilken type nettside du skal lage, men prøv å skriv tekstene med et glimt i øyet. En kunde eller leser vil til enhver tid sette pris på dette. Siden skal fremstå som seriøs, men skrivemåten trenger ikke å være veldig alvorlig. F.eks. en nettside som inneholder innhold om helse, økonomi og finans osv. har seriøse tekster, mens en mer useriøs nettside om kule ting å gjøre på fjellet har mer morsomme tekster.
Når du har gjort de tilpasninger som skal gjøres på det valgte webdesign, kan du enkelt laste siden opp på nettet. Det hadde vært gøy om neste skritt ville være å lene seg tilbake og vente på mange besøkende, men det er dessverre ikke helt slik. Når siden er ferdig begynner jobben for alvor. Du må gjøre folk oppmerksom på siden og få budskapet ut via sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram eller andre. Og så er det viktig å holde nettsiden oppdatert, gjerne en gang pr. uke om det er mulig.