Den historiske utviklingen av nettsteder og applikasjoner

Det er ett ord som går hånd i hånd med begrepene «nettsteder» og «applikasjoner», og det er ordet «Internett». For å få tilgang til et nettsted eller en applikasjon, må man ha Internett, og det var noe som så dagens lys for første gang i 1969.

Ordet om Internett, som den gangen het Arpanet, spredte seg som ild i tørt gress. Det var noe helt nytt, og datidens mennesker var ikke noe annerledes enn nåtidens mennesker. Folk var veldig interessert i dette nye fenomenet. Internett kom til Norge i 1973!

Internett var utgangspunktet for utviklingen av nettsider og applikasjoner, og blant nettsidene og applikasjonene som har gjennomgått store endringer gjennom årene. I dag er Internett så mangfoldig at man kan finne informasjon om nesten alt. Fra å lese om de siste sportshistoriene på nyhetssider, over å lære om tradisjonelle spill og hvordan du spiller dem, inkludert regler for poker på spesialiserte plattformer, til å se hele dokumentarer om forskjellige emner på strømmesider.

I denne artikkelen skal vi se på den historiske utviklingen av nettsteder og applikasjoner.

De første store nettstedene

Det er altså over 50 år siden Internett så dagens lys for første gang, og utviklingen av nettsteder begynte for fullt.

«De fire store» er et kjent uttrykk som brukes på tvert av forskjellige bransjer. Dette uttrykket brukes for eksempel i forbindelse med fire basisgrønnsaker man kan bruke til å lage god mat, samt i forbindelse med fire av Norges største forfattere.

Dette er et uttrykk som også kan brukes i forbindelse med Internett og nettsteder. I dette tilfellet kan uten tvil QXL tas med som en av første, store nettstedene som ble brukt av nordmenn. QXL var en svært populær auksjonsside hvor folk kunne by på stort og smått. De gjorde mange gode SEO-tiltak og tiltrakk seg en stor mengde trafikk over lang tid.

QXL er dessverre på vei ut, men det finnes mange andre nettsteder man kan benytte seg av. Med det sagt, så er det ingen som er helt dedikert til auksjon slik som QXL har vært hele veien. Men Ebay og finn.no er begge gode eksempler om savnet etter QXL blir for stort.

Utviklingen av diverse nettsamfunn

Tidlig på 2000-tallet dukket det opp en rekke nettsamfunn. Dette var nettsteder hvor man kunne opprette en brukerprofil, legge til folk man kjente og kommunisere med dem over Internett. Det finnes mange eksempler på slike nettsamfunn:

  • Blink (2002-2011)
  • Nettby (2006-2010)
  • Facebook (2004-)

Som man kan se, så eksisterer ikke Blink og Nettby lenger. Det gjør imidlertid Facebook, og mange vil nok si at det var populariteten til dette nettsamfunnet som gjorde at det sakte, men sikkert gikk dårligere for de andre nettsamfunnene.

I 2021 kan man regne Facebook for å være det største sosiale nettsamfunnet i hele verden. Dette sosiale nettsamfunnet har nemlig rundt 2,7 milliarder brukere som er aktiv hver eneste dag på verdensbasis. Det er ganske imponerende!

Facebook er naturligvis ikke det eneste sosiale nettsamfunnet som finnes. Det finnes mange nettsamfunn som gir Facebook hard konkurranse i dag. I begynnelsen var nettstedene veldig ulike, men med årene har de blitt mer og mer like:

  • YouTube (2005-)
  • Twitter (2006-)
  • Instagram (2010-)
  • Snapchat (2011-)
  • TikTok (2012-)

Nettsamfunn blir til sosiale medier

I 2021 er det dog ingen som kaller det nettsamfunn lenger. Årsaken til det er at det dukket opp et nytt og moderne begrep i 2008, og dette begrepet var «sosiale medier» en av de mest populære formene for digital kommunikasjon.

Både Blink, Nettby, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter og YouTube tilhører kategorien som nå kalles «sosiale medier». Blant disse listene er det Twitter som lignet mest på Facebook innledningsvis, men man kan gjøre mye av det samme på de ulike nettstedene.

Bedrift SEO

Deretter ble sosiale medier til applikasjoner

Man skulle tro at når man hadde utviklet noe så bra som sosiale medier, så stoppet man der. Men det er så langt ifra virkeligheten som det er mulig å komme.

Etter at de forskjellige sosiale mediene kunne regnes som bunnsolide, begynte de fleste arbeidet med å utvikle applikasjoner for de sosiale mediene sine. Med det sagt, så er dette en utvikling som startet før Internett ble vanlig. Applikasjoner kan spores tilbake til 1957!

En applikasjon gjør det mulig å bruke sosiale medier og lignende samtidig som du er på farten. Du trenger altså ikke å sitte på stumpen foran en dataskjerm for å bruke Internett lenger!