Webdesign – Slik kan du lage din egen nettside

Når du skal lage en ny nettside eller blogg, så dukker gjerne spørsmålet om du skal lage nettsiden selv eller bruke en ferdig webdesign eller mal opp. Den diskusjon trenger ikke å bli lang, for det å lage en egen nettside helt fra bunnen av er ikke noen enkel oppgave og tar ofte mye tid. Det er mange ting en skal tenke på og jo lengre tid en bruker på å få designet rammene til nettstedet, desto lengre tid går det før en kan komme i gang med å skaffe trafikk til siden. Derfor er det mange som velger den ferdige løsningen.

Bruken av templates

I dag tilbyr f.eks. WordPress et ganske stort utvalg av maler eller templates som de gjerne kalles. Disse er gratis å bruke og det finnes mange ulike oppsett. En annen løsning er å kjøpe en template via en nettside som selger disse. Det siste er selvsagt den dyreste løsningen, men her er fordelen at du enkelt kan bytte ut tekst og bilder til det du måtte ønske, og i løpet av kort tid har du en nettside som er klar til bruk.

Før du begynner på selve innholdet, så er det et par ting du må ordne først. Det ene er å sikre deg navnet på nettsiden eller bloggen samt en plass hvor siden kan være. Det siste kalles et webhotell og kjøpes hos en utbyder av slike webhoteller. Samme sted kan du også sjekke om din ønskede nettadresse er ledig. Når du først har sikret deg et domenenavn, så kan du fortsette med selve designet på siden. Skal du lage en blogg, så er WordPress helt klart den beste løsningen. Malene eller templates hos WordPress er primært designet for å lage blogger og du kan velge blant en lang rekke design innen mange kategorier. Felles for dem alle er at det er enkelt å tilpasse bloggen ved å legge inn egne bilder og tekst. Da er bloggen klar på kort tid.

SEO og Google

Du har kanskje lest eller hørt om SEO før. Det er en forkortelse for søkemotoroptimalisering og er en viktig del av det å lage en blogg eller nettside (sjekk solbrillebloggen til Solbriller.com for eksempel). Uten innhold som er tilpasset SEO blir det vanskelig for andre å finne bloggen eller nettsiden din om de søker via en søkemotor. Og nettopp søkemotorer finnes det flere av, men det er liten tvil om at Google er den absolutt viktigste.

Rundt 95 % av alle søk i verden skjer via Google og derfor er det viktig å tilpasse innholdet på en blogg eller nettside til Google. Her handler det om å velge riktige nøkkelord når en legger ut nytt innlegg på bloggen. På den måten vil siden komme frem ved et søk på google, men det er ikke enkelt å komme høyt opp på listene (en trenger f.eks. linker). Det er ikke umulig heller, men det krever en del jobb. Enten kan du gjøre dette selv og det finnes mye materiale på nettet som kan hjelpe deg på vei. En annen løsning er å få hjelp fra profesjonelle, som vet presis hva som kreves for å tilpasse en nettside slik at den blir oppdaget av Google.