Hva er affiliate marketing?

Du har helt sikkert hørt om affiliate før, men kanskje ikke vært helt klar over hva ordet egentlig betyr. Vi skal derfor prøve å forklare kort hva som ligger i uttrykket affiliate marketing. Det handler om reklame og annonser for bedrifter og produkter som kan plasseres på ulike nettsider og blogger. Fenomenet er ikke så veldig gammelt og begynte rundt midten av 1990-tallet i USA. Det var også på den tiden at internettet for alvor «eksploderte» og en av de første til å utvikle et suksessfullt affiliate program, var Amazon. De kunne se ideen i å la andre markedsføre produktene sine mot å få en liten betaling for hver gang det medførte et salg. Programmet er et av de mest vellykkede og millioner av nettsider verden over reklamerer for Amazon og produktene deres.

Hvordan fungerer det?

Mange bedrifter og kjente merkevarer har samlet seg i selskaper som driver med affiliate marketing. Blant de største finner vi Tradetracker og Tradedoubler, og disse har også avdelinger i Norge. Her velger f.eks. Nelly.com å plassere en rekke små annonser og lenker på utvalgte produkter, kampanjer eller rettet mot nettsiden deres. Du søker så om å få lov til å plassere noen av disse annonsene på nettsiden din. Før du får grønt lys, vil annonsøren ta en titt på nettsiden din for å se om de mener den er i riktig segment i forhold til produktene deres. I dette tilfelle vil det si Nelly.com og har du en blogg som handler om håndverkertips, så er det kanskje ikke den helt riktige match.

Har du en blogg om mote til jenter, så er det straks mer logisk og ser siden din grei ut, så vil de helt sikkert godkjenne deg. Du kan så velge de reklamene du ønsker å ha på siden din og når en av dine lesere klikker på annonsen for Nelly.com og gjennomfører et kjøp på nettsiden til Nelly, så vil du få utbetalt en prosentsats av beløpet eller et fast beløp.

Hvor mye kan jeg tjene?

Hvor mye du kan tjene på affiliate marketing kommer helt an på hvor mange besøkende du har på nettsiden din samt hvor interessante dine affiliate lenker er for leseren. De nettsidene som har mange besøkende hver uke og som har affiliate marketing som er nyttige for leseren kan ha en ganske fin ekstra inntekt hver måned. Alt sammen under forutsetning av at leseren som klikker på annonsen også gjennomfører et kjøp. I noen tilfeller får man også betalt for antall klikk på en annonse, men det er ikke så vanlig.

Det som vanligvis har best inntjening er blant annet finansnisjen, dvs. kredittkort, forbrukslån, billån, båtlån mm. Sjekk søkbillån.com for et eksempel på hvordan dette kan gjøres. Men også andre nisjer kan være innbringende!