SEO – Bilder må ikke være for store

Bilder som brukes på nettsidene dine er det viktig at skaleres ned så mye som mulig. Store bildefiler gjør sidene tunge å laste. Bilder er som regel det som bestemmer størrelsen på nettsiden din. Teksten, fargene og for eksempel tekstknapper tar minimalt med plass. Og laster sidene tregt, går dette ut over både leserens opplevelser, og ranking i søkemotorer. Å optimalisere bilder er et av mange viktige SEO elementer for WordPress og WooCommerce.

Bilder kan optimaliseres på flere måter

Du kan for eksempel åpne et bilde på skjermen for så å ta en screenshot av det. Deretter beskjærer du det og justerer størrelsen. Du trenger ikke noen fancy programvare for å gjøre dette. Du kan evt. bare bruke standard printscreen i Windows. På denne måten kan du redusere bilder på 6-7 MB helt ned til kanskje bare 60-70 kB. Vil du ha litt bedre kontroll på hvordan du redigerer bildene så kan du for eksempel bruke et program som Snagit. Med dette programmet kan du også ta opp videoer fra skrivebordet ditt. Noe som kan være nyttig hvis du skal forklare noe til andre via mail eller nettsider.

Plugins og tjenester på nett

Det finnes et hav av plugins og tjenester på nett som kan brukes til å redigere bilder. Noen er gratis, mens andre må man betale for. Her skal jeg tipse om noen som ikke koster noe. La oss begynne med Go2convert som er en online tjeneste for endre filstørrelsen på bilder. Du laster enkelt og greit bildet opp til deres nettside, velger størrelsen du vil konvertere til og laster ned det nye bildet klart til bruk. Like enkelt og greit som det høres ut.

Så har vi et plugin, WP Smush, som er grei å bruke til å redusere størrelsen på bilder når du laster dem opp til sidene dine. Du kan også bruke det til å redusere størrelsen på bilder som du allerede har lastet opp. Dette pluginet har også en premiumutgave som man kan kjøpe for å ytterligere optimalisere nettsidens bilder.

Videre har man et plugin som heter Regenerate Thumbnails. Dette kan man bruke til å justere og tilpasse størrelsen på thumbnails, eller miniatyrbilder som i sier på norsk. Når du har installert utvidelsen kjører du bare en prosess som heter det samme som pluginet, så tilpasser den størrelsen på alle dine miniatyrbilder. Dette er de bildene som brukes på andre plasser enn der det opprinnelige bildet er. For eksempel som i forbindelse med forsiden eller andre sider der du viser mindre utgaver av dine bloggposter eller lignende.

Men vær ikke redd for å bruke bilder på nettsidene dine. Bilder er viktige, og de er med på å gi sidene dine identitet. Men husk bare på å sjekke at størrelsen er optimal. Det er like viktig.

Les alle våre artikler om SEO her