SEO og webdesign – del 3

Dette er del 3 i en artikkel serie om SEO og webdesign. For å få med deg alle tips og informasjoner kan du begynne i DEL 1 ved å klikke her (introduksjon) finne DEL 2 her (hosting og CMS  – Content Management System)..

Søkemotorer er dine beste venner, fordi de gjør det mulig for brukere å finne deg på det store, vide internettet. Er ikke nettstedet ditt lett å indeksere for søkemotorer kan det skade rangeringen din. I denne delen av SEO og webdesign skal du lære litt om hvordan en søkemotor fungerer og hvordan du gjør det enklere for Google, Bing og andre søkemotorer å finne nettstedet ditt. Vil du ha en full gjennomgang kan du lære alt i artikkelen om hvordan en søkemotor fungerer!

Edderkopper og indeksering

Vil du øke synligheten til nettstedet ditt er første steget å forstå hvorfor (og hvordan) du åpner døren og viser alt innholdet du har.

Edderkopper (ikke vær bekymret hvis du har araknofobi)

Edderkopper er nemlig dataprogrammer, som «reiser» rundt på internett og samler inn data de mener er relevante, om alle nettstedene de møter på sin vei. Dette er faktisk kjernen i SEO og et veldig viktig punkt. Det er ingen som vet helt nøyaktig hvordan edderkoppene til Google fungerer, men vi vet litt om det. Edderkoppene gjør det mulig for søkemotorer å få oppdatert informasjon, men også å holde den fri for nettsøppel. Dette gjelder alle nettsider, hvis du har en nettbutikk hvor brukere eksempelvis kan kjøpe voldsalarm, en blogg eller en SEO-optimalisert nettside for affiliate markedsføring.

Indeksering

Indeksering er når søkemotorer samler inn data, prosesserer og lagrer dem, til senere bruk. Indeksen til søkemotoren er hvor faktiske data de har samlet inn er lagret. Det er denne indeksen du vil se i SERP, eller søkeresultatene, og dataene går på tvers av ulike søkeord og andre måter å søke etter data på i verdensveven. Uten forhåndslagrede data ville en søkemotor ha brukt ufattelig mye datakraft hver eneste gang noen søkte etter noe, og derfor er nettsidene på internett indeksert etter type side, relevante termer og søkeord.

Ta kontakt hvis du trenger hjelp med å rangere i søkemotorer!

Edderkopper er dataprogrammer, som «reiser» rundt på internett og samler inn data de mener er relevante. Dette er faktisk kjernen i SEO og et veldig viktig punkt. Det er ingen som vet helt nøyaktig hvordan edderkoppene til Google fungerer, men vi vet litt om det. Edderkoppene gjør det mulig for søkemotorer å få oppdatert informasjon, men også å holde den fri for nettsøppel.

Bli funnet av søkemotorer

Skal en søkemotor forstå hvordan siden din er bygd opp og hva du har å tilby, er det nødvendig en søkemotor kan lese innholdet du har. Dette betyr, at for de aller fleste bør hovedfokuset ligge på tekst. Ikke bilder. Ikke Flash eller video. Den digitale verden i dag er fylt opp med ny teknologi, også web-basert, men det er tekst du vil bli funnet med. Når du for eksempel legger ut bilder (fordi det vil de fleste også ha) er det viktig du benytter deg av ALT-tekst (gjør bildet søkbart) og kanskje en liten beskrivelse i tillegg.

Det er noen nyttige verktøy, som Web fonts (dette er skrifttyper med universell utbredelse) og andre ting du kan benytte deg av. Så lenge innholdet er i et tydelig språk (på titler innhold, designspråk, utviklerspråk etc.) er du sikker på søkemotorene kan forstå innholdet. Bilder, videoer og ulike dokumenter (PDF f.eks.) er også viktige, fordi de kan være en kilde til organisk trafikk, men det er viktig de er indeksert og søkbare.

Organisk trafikk er den trafikken du ikke betaler for, men helt gratis besøk gjennom søkemotorer. Organisk trafikk kan være å foretrekke, fordi den ikke koster deg noe penger per klikk eller visning. Lær mer om organisk trafikk, betalt trafikk og SEO her på Søkemotoroptimalisering.com. Les mer i  SEO og Webdesign DEL 4