SEO og webdesign – del 4

Dette er del av SEO og Webdesign -serien. I denne artikkelserien vil vi forklare deg hva SEO er og hvordan du kan øke synligheten din på nett med noen enkle grep I denne delen vil vi gå gjennom intern linkstruktur. Sjekk ut begynnelsen for å lære mer: DEL 1, DEL 2, DEL 3.

Et viktig punkt innenfor SEO er at søkemotorene kan indeksere siden din uten forhindringer. Edderkoppene er dine beste venner! Vil du være sikker på nettsiden din blir indeksert på best mulig måte, er det Alfa og Omega, at edderkoppene kan finne vei når de besøker siden din. Du kan egentlig tenke, at hvis ikke en automatisert programvare finner vei, er det mindre sannsynlig deg og meg gidder å prøve på det samme.

Linkstruktur viser vei

Det første en besøkende vil se på nettstedet ditt er mest sannsynlig forsiden – det samme gjelder edderkopper. Vil du søkemotorer skal indeksere noe mer enn førstesiden, er det viktig du har interne linker. Hovedmenyen, programmering og XML sidekart hjelper edderkoppene med å oppdage nytt innhold på nettstedet ditt.

Les: «Hvordan en søkemotor fungerer» for å vite hvordan du kan hjelpe søkemotorene

Strukturer siden og tenk som en arkitekt

Hvordan et nettsted er bygget opp betyr mye. Dette er noe du burde planlegge fra begynnelsen av, men det er lettere sagt enn gjort. Intern linkstruktur betyr hvordan alle undersidene til et nettsted er forbundet med hverandre. Tenk som en arkitekt: Hvordan vil du som en besøkende få mest utbytte av hver element?

Med linkstruktur menes:

  • Hovedsiden: Eksemepel.no
  • Neste underside: eksempel.no/underside1
  • Andre underside: eksempel.no/underside1/underside2

Linkstruktur kalles gjerne for Permalinker i noen sammenhenger, og er viktig, fordi søkemotorer ser hvordan du selv vil rangere sidene på nettstedet ditt. Jo lavere ned i hierarkiet, jo lengre ned i den interne linkstrukturen. Det er verdt å merke, at dette ikke gjelder i alle tilfeller. Eksempelvis vil en nettbutikk kanskje ha større fokus på enkeltprodukter. Det kan nemlig være mer hensiktsmessig å legge større vekt på en side langt nede i strukturen hvis det dreier seg om et overordnet nettsted, som f.eks. et forum, nettbutikk eller en samle-side. Da er ikke hovedsiden nødvendigvis det viktigste. Poenget, er du kan vise søkemotorene hva som er viktig på nettstedet ditt med hvordan du linker internt.

Les: Hva er SEO?

Kontekst indikeres ikke bare ved at en side faktisk eksisterer, men posisjonen i det interne hierarkiet på nettstedet. Du kan se det bare her på Søkemotoroptimalisering.com. Vi har et menyelement, som heter SEO, men du har også flere underkategorier relevante for det overordnede menyelementet.

Intern linkstruktur viser hva som er viktigst å formidle

Denne typen linkstruktur er viktig for blogger, artikler, «ofte stilte spørsmål», Stedangivelser og alt som er viktig for bedriften din. Strukturer informasjonen på en måte som gjør den forståelig – det er essensen!

Noen nettsteder gjør mye ut av arkitekturen på et nettsted, mens andre tenker stort. Så lenge du gjlr det lett for brukere å navigere og forstå nettstedet ditt er du kommet langt. Fordi, hvis en besøkende ikke finner det den er ute etter har du en jobb å gjøre! En tommelfingerregel er du aldri skal være mer enn tre klikk unna alle andre undersider på nettstedet ditt. Noen sier fire, andre sier tre, men budskapet er det samme – gjør det lett å komme til bunns uansett om du er et menneske eller en søkemotor!

Tips: sjekk ut Internal Links Generator Plugin til CMS-systemet WordPress, som kan hjelpe deg med interne linker.

I artikkelserien «SEO og Webdesign» forsøker vi å lære deg grunnelementene innenfor SEO. Trenger du hjelp? besøk vår nettbutikk – Vi er parate til å gi deg den hjelpen du behøver uansett utgangspunkt. Les mer i DEL 5