Markedsføring utdanning

Det er gunstig å kunne markedsføring, både for ledere i bedrifter og for andre medarbeidere. Markedsføring er et godt verktøy for bedrifter til å bli synliggjort og for at kunder og målgrupper skal kunne finne frem til produktene. Mye av markedsføringstiltak er logisk, men ikke alt. En utdanning innen markedsføring vil gi deg mange nye verktøy som du kanskje ikke er klar over finnes.

Flere typer utdanninger innenfor markedsføring

Det er mange ulike typer utdanninger man kan velge innen markedsføring, på ulike nivåer og av ulik lengde.

Bachelor

En Bachelorgrad går vanligvis over 3 år, og tilbys av høyskoler og universiteter. Bachelor er en tittel du får etter endt utdanning. Det er ulike bachelorutdanninger innen markedsføring, slik som Digital kommunikasjon og markedsføring, Digital markedsføring, Digital markedsføring og ledelse, markedsføring og forretningsutvikling og mange flere.

For å vite hva som er riktig for deg, må du vurdere hva slags retning du ønsker å gå, eller i hvilken situasjon du er. 3 år er lang tid, så du bør velge riktig. Dersom du driver en bedrift som selger på det internasjonale markedet vil kanskje en Bachelor i internasjonal markedsføring gi deg gode muligheter for å gjøre det godt på det internasjonale markedet.

En liten video fra BI hvor du kan høre fra studenter hva de synes:

Master

En mastergrad er nok mest interessant for personer som jobber stort sett bare med markedsføring. En mastergrad går som regel over 2 år, og du må ha en Bachelorgrad i grunnen for bli tatt opp på en slik utdanning. Det finnes også ulike retninger på dette nivået, slik som Master i markedsføringsledelse eller Master in Marketing and Brand management.

Lavere nivå og årsenheter

Dersom du er en bedriftsleder og ønsker mer kunnskap om markedsføring vil kanskje en utdanning over 1 år eller mindre være mest attraktiv. En kortere utdanning vil ikke føre til så store kostnader som en Bachelor, og mange universiteter og høyskoler tilbyr kortere utdanning med samlinger. Dermed kan man fortsatt jobbe eller drifte en bedrift, og samles til intense samlinger. Noen ganger går slike samlinger over kvelder eller helger.

Det finnes flere studieinstitusjoner som tilbyr årsstudium i markedsføring, og disse linjene gir deg bred kunnskap om markedsføring.

Mange av de kortere utdanningene retter seg gjerne mer spesifikt inn mot deler av markedsføring, og du kan velge det som er mest interessant for deg. Dersom digital kommunikasjon med kunder (som et bredt begrep) er din interesse, kan du velge blant annet årsenhet i digital markedsføring og salg eller merkevareledelse som retter seg mot en spesifikk del av markedsføring.

Hva er digital markedsføring?

Når vi snakker om markedsføring, kommer vi ikke unna digital markedsføring. Som vi ser av de ulike tilbudene innen utdanning, er det mange tilbud som retter seg spesielt mot digital markedsføring. Det tyder på at det er et viktig emne, og at etterspørselen er stor.

Digital markedsføring kan forklares slik at det er all markedsføring som utføres på digitale plattformer. Digitale plattformer kan være så mangt, alt fra mobil til ulike plattformer på internett og digitale reklametavler på for eksempel flyplasser.

Digital markedsføring kan deles inn i to ulike strategier: inbound og outbound. Du har kanskje hørt om Push and Pull-strategier tidligere, og inbound kan klassifiseres som Pull. Du tiltrekker deg kunder. Outbound er en form for Pull-strategi, hvor du dytter reklame på kunden. Ofte foregår dette i form av reklame-mail eller annet innhold kunden ikke har bedt om å få tilsendt.

En innføring i Digital Markedsføring:

Eksempler på digital markedsføring

Digital markedsføring kan gjennomføres på flere ulike måter og gjennom ulike aktiviteter. Content Marketing er en slik aktivitet, og den er en del av inbound strategi. Du produserer relevant innhold, for å tiltrekke deg din målgruppe.

SEO eller søkemotoroptimalisering er en annen metode under digital markedsføring. Det innebærer at du optimaliserer en nettside for at den skal rangere høyere i resultater hos søkemotorer som Google og lignende.

Hvorfor er digital markedsføring viktig?

Gjennom digital markedsføring har man muligheten til å oppnå gode resultater uten å ta store risker og uten at kostnadene blir for store. Dermed har også mindre og mellomstore bedrifter en unik mulighet til å dra nytte av markedsføring.

Digital markedsføring er også lettere å måle resultater av, enn hva tradisjonell markedsføring er. Når det er enkelt å måle effekten av markedsføring, er det også lettere å tilpasse markedsføring. Du kan også gjøre endringer underveis, dersom resultatene viser at kampanjen ikke når ut til målgruppen slik som ønsket.

Grunnen til at det er så enkelt å måle resultatene, er at du får resultater i sanntid. Du slipper å vente i lang tid for å justere en kampanje.

Undersøkelser viser at svært mange mennesker er tilgjengelige på nett, derfor har du muligheten til å nå et større publikum. For eksempel bruker folk mer tid på YouTube enn hva de gjør på TV. Med en TV-kampanje når du ikke ut til like mange som du gjør med en kampanje på en plattform på internett.

Mennesker som søker etter produkter eller løsninger på problemer søker i større grad på plattformer som Facebook og Instagram. Du kan dermed nå frem til din målgruppe ved bruk av riktige ord i artikler og annonser. TV-kampanjer går til bestemte tider, og du kan ikke rette en kampanje der direkte mot målgruppen din.

Hva lærer man i en markedsføringsutdanning?

Utdanning i markedsføring gir deg kunnskap om markedet og hvordan det fungerer. Du får verktøy for å analysere produktet ditt i forhold til markedet, konkurranse, omgivelser og målgrupper.

En Bachelor i digital kommunikasjon og markedsføring vil gi deg metoder i å analysere og bruke data på. Du lærer hvordan du kan utvikle strategier og hvordan du gjennom digitale medier kan kommunisere med markedet på nye og effektive måter.

Du kan også for eksempel ta et nettstudium i Digital markedsføring over 2 semester hvor du får 30 eller 60 studiepoeng, alt etter hvor du studerer og hvilket studium. Her vil du lære hvordan du kan oppnå suksess med markedsføring på nett. Det er en praktisk og yrkesrettet studie hvor du lærer å utarbeide en digital markedsføringsplan.

Digital markedsføring er noe alle må kunne, både små og store bedrifter.

Selv små bedrifter må kunne markedsføring, og særlig digital markedsføring. Man behøver ikke store budsjetter for å lykkes med digital markedsføring, og med litt kunnskap kommer man langt på vei.