Digital kommunikasjon

Vi kan forklare ordet kommunikasjon ved å gå til ordets opprinnelse. Kommunikasjon er hentet ut fra “communicare” som er latin og betyr “gjøre felles”. Dette skjer slik at noe vi har som er vårt, gjør vi felles med andre gjennom å meddele det til andre. Dette er som regel informasjon eller kunnskap.

Digital kommunikasjon handler om å bruke digitale kanaler for å meddele denne informasjonen. Disse kanalene kaller vi gjerne for digitale medier. Digitale medier kan være alt fra mobiltelefon og digital-TV til internett og e-bøker.

Digital kommunikasjon og markedsføring

En viktig faktor som skiller digital kommunikasjon fra måten vi drev markedsføring på før, er muligheten til å nå utrolig mange mennesker veldig raskt. Du kan for eksempel sammenligne en kundeavis med nettsiden til en bedrift. Det tar flere dager fra du sender ut kundeavisen og frem til mottakerne får den. En hjemmeside på internett er der fast fra du har publisert den. På et par sekunder kan kunder klikke seg inn på siden.

En annen fordel med digital kommunikasjon er at bedriften har muligheten til å endre eller oppdatere innhold når som helst, og den oppdaterte versjonen er ute øyeblikkelig.

Bedrifter har større muligheter til å engasjere kundegrupper, og det er lettere å få til en toveis kommunikasjon. Det er lettere for kunder å gi bedriften respons, og bedriften har en enkel måte å følge opp henvendelser på. Vi snakker nå om direktemarkedsføring, hvor det er direktekontakt mellom kjøper og selger. Alt ligger til rette for å skape en god relasjon med kunden.

Digital kommunikasjon har nesten vært som en revolusjon for markedsføring. Mindre bedrifter som ikke har store budsjetter kan likevel skreddersy kampanjer og påvirke en større gruppe kunder uten å måtte investere i dyre markedskampanjer.

Det er mange ulike kanaler som kan benyttes for å kommunisere digitalt ut til kundegrupper, og vi skal se litt nærmere på noen av de.

E-postmarkedsføring

Epostmarkedsføring er en form for direkte markedsføring hvor du sender ut et budskap til en kundegruppe via e-post. Motivet bak budskapet er å påvirke kundene, oftest slik at du får resultater i form av økt omsetning.

Måten du kan drive e-postmarkedsføring på er blant annet ved å sende ut nyhetsbrev og kampanjer. Budskapet kan gjerne være personlig og skreddersydd for målgruppen.

Fordeler med e-postmarkedsføring

Mange bedriftsledere tenker at e-post har eksistert i mange år og synes at det virker utdatert. Men det er ikke tilfelle. E-post er en svært rimelig og effektiv måte å drive markedsføring på.

E-post er også veldig fleksibelt, og du når mange mennesker. Faktisk viser undersøkelser at veldig mange kunder foretrekker at bedriftene kontakter dem på e-post foran telefon eller andre medier.

Andre undersøkelser som har analysert hvilke medier som generer mest økt inntekt for bedrifter, viser at veldig mange markedsførere viser til e-post som den mest effektive kanalen for markedsføring.

Det finnes over 4 milliarder brukere av e-post i hele verden, så det er ingen tvil om at du kan nå frem til mange potensielle kunder. Likevel bør du ikke satse på masseutsendelser av samme e-post til alle du har på listen din.

I dag finner du programmer som gjør det enkelt å skreddersy e-poster til ulike segmenter. Husk også at de fleste europeere vil respondere mer positivt på e-poster som oppleves som personlige. Du kan variere innhold alt etter hvor kundene er lokalisert, basert på kjøp de har tidligere, integrering med sosial media eller for eksempel individuelle e-poster. Fleksibiliteten er enorm når det kommer til e-postmarkedsføring.

En video som forklarer muligheter for epost-markedsføring kjapt:

Internettmarkedsføring

Når bedrifter benytter internett til å påvirke markedet for å få økt omsetning, kaller vi det for internettmarkedsføring. Det er så mange måter å gjøre det på, at det vil være umulig å gå gjennom alle her.

For bedrifter som ikke er kjent med internettmarkedsføring, vil det være mange nye begreper å forholde seg til innen emnet. Vi skal derfor gi noen kjappe definisjoner du vil få behov for dersom du skal prøve deg på internettmarkedsføring.

  • Søkeordannonser: Annonser som er synlige i resultatsiden når noen søker på bestemte ord. Bedrifter ønsker å være synlige når noen søker etter innhold som er relevant for deres produkter.
  • Bannerannonser: En annonse på en nettside med et enkelt budskap og en lenke som fører til en landingsside på bedriftens nettside. Annonsen er stor, ofte like bred som hovedartikkelen på annonseringssiden.
  • Landingsside: Den første siden en person “lander” på når han eller hun kommer til nettsiden din. Det er ikke nødvendigvis hovedsiden. Det kan være en side de kommer til etter å ha klikket på for eksempel en annonse.
  • Søkemotoroptimalisering (SEO – Search Engine Optimization): Ulike metoder som skal sørge for at en nettside blir mer synlig. Det handler om å få søkemotorene til å anse din nettside som mest relevant for enkelte søkeord, og dermed viser din side i de første lenkene på resultatsiden.

Som du ser av begrepene ovenfor er det mange måter å benytte internettmarkedsføring på. Som i all annen markedsføring bør du planlegge og analysere deg frem til hva som passer best for din bedrift, dine kunder og omgivelser.

LItt om hvorfor annonsering kan være smart:

Markedsføring på sosiale medier

Mange bedrifter har kastet seg ut i verdenen med sosiale medier for å påvirke kundene sine. Sosiale medier kan være effektive plattformer for å skaffe seg nye kunder, og det finnes mange suksesshistorier. Her kommer noen tips til hvordan du kan sette i gang og hva du bør tenke over:

  1. Målsetting. Hva ønsker du å oppnå med å markedsføre gjennom sosiale medier? Er det økt bevissthet om merkevaren din? Er det flere kunder? Mer salg? Er det en måte å få flere til å besøke nettsiden din? Eller ønsker du å bygge en langvarig relasjon med kundene? Når du har bestemt deg for målsetting, bør du satse på innhold som hjelper deg å nå målet.
  2. Velg riktige kanaler/plattformer. Analyser hvor du finner målgruppen din. Det finnes ulike analyseverktøy som kan hjelpe deg med dette.
  3. Planlegging/markedsføringsplan. Lag gjerne en kalender for når og hva du skal publisere på sosiale medier. En slik kalender bør ta høyde for høytider og spesielle begivenheter, og dermed er du i forkant og har planlagt innholdet målrettet. Unngå sporadiske oppdateringer, og sats på verdi til kundene. Lag en markedsføringsplan.

Og her et foredrag om hvordan du markedsføre din bedrift på sosiale medier: