Webdesign forklart

Webdesign omfatter tre kjerneområder, som hver krever sin tilnærming. Design, programmering på serversiden og programmering på klientsiden, er de tre hovedområdene hvor det kreves ekspertise for å få til en nettside med et godt uttrykk, når vi snakker om webdesign, og de er alle forskjellige av natur. Hvis du jobber med webdesign, eller ser etter noen å samarbeide med, er dette viktig å forstå. Her skal du få webdesign forklart så enkelt som mulig.

Design

Designet er den visuelle representasjonen av hvilken som helst informasjon du vil kommunisere til dine brukere. Det er mange metoder for å få til et godt design – noen bruker Adobe Photoshop eller annen programvare, og skaper hele det kreative uttrykket før det kodes inn i en nettside. Andre bruker godt gammelt håndverk, penn og papir, hopper over Photoshop, og går direkte til kodingen. (Video hvor du kan lære å designe i Photoshop)

I alle tilfeller, er webdesign markant forskjellig fra annen grafisk design, som du kjenner fra andre medier. Når du designer for web, er du nødt til å kombinere design for brukergrensesnitt, markedsføring og konvertering, begrensninger i forhold til hastighet og brukervennlighet, kompatibilitet, skjermstørrelser, fargestyring og mye mer! Selvfølgelig vil tradisjonell grafisk design også spille en rolle, i form av branding, identitet, farger osv.

Det vil, for eksempel, være store forskjeller i designet av en nettbutikk som selger julegenser, enn en informasjonsside om personlig økonomi, fordi trykket på synlighet vil være ulikt.

Klientside programmering

Klientside programmering inkluderer en hel del teknologier, som HTML, CSS, Flash og JavaScript.. Din nettleser (Chrome, Mozilla, Opera osv.)  vil «lese» koden i disse teknologiene for å vise nettsiden korrekt, med interaktive effekter osv. Siden ulike nettlesere leser koder ulikt, er oppgaven til webdesigneren å ta med alle relevante nettlesere i betraktning når en nettside skal kodes, og det er ikke alltid like lett!

Serverside programmering

Serverside programmering tar for seg kalkulasjoner og forespørsler på serveren. De mest brukte teknologiene er «open-source», som PHP og MySQL. Mange servere kommer med forhåndkonfigurert kode, slik at du slipper å bygge alt fra bunnen av hver gang.

Webdesign oppsummert

I de fleste tilfeller, når du skriver inn en URL i nettleseren, får du kontakt med en server. Denne serveren lager de kalkulasjonene som er nødvendige for å vise deg noen verdier, og disse verdiene blir så omgjort av nettleseren til det visuelle uttrykket HTML/CSS dikterer (link hvor du kan leke deg litt – OBS! På engelsk). Det er webdesign i et nøtteskall!